Gravid Och Barn

Varumärken

Information om ägglossningstester

Under största delen av ditt liv har du förmodligen försökt undvika att bli gravid. Nu när du verkligen försöker bli med barn, kan det ta lite längre tid än du tänkt dig. Därför är det viktigt att man förstår detta med ägglossning och att man hittar när den faktiskt inträffar. Detta kan man ta ägglossningstester till hjälp med.

 

Vad är ägglossning?

Tro det eller ej, men det är faktiskt bara under en väldigt kort period varje månad som du verkligen kan bli gravid, oftast inte längre än fyra dagar, och där 2 av dagarna är de mest optimala att ha samlag. De dagar när du är som mest fertil är dagarna före ägglossning. Varje månad mognar 15 till 20 ägg i en av dina äggstockar. Det största lossnar och svävar ut i bäckenhålan innan det fångas upp av äggledaren. Enkelt uttryckt är ägglossningen den process som gör att ett eller flera ägg lossnar från äggstocken .

 

Ägget överlever bara i 12 till 24 timmar om det inte befruktas. Spermier däremot kan överleva i kvinnans kropp i upp till en vecka, så om du har samlag var tredje till var fjärde dag kan de starkaste spermierna med bäst rörelsförmåga (som rör sig snabbt i en rak linje) vänta in ägglossningen och befrukta ägget . Därför behöver du ha samlag någon gång under dagarna före ägglossningen, din fertila period, för att öka chanserna till befruktning. Det optimala är att ha samlag varje dag under ägglossningen, då ökar man chanserna för befruktning.

 

En metod är att ha samlag några gånger per vecka under hela menstruationscykeln. Då finns det alltid starka och friska spermier som väntar i äggledaren när ägget lossnar. Men det är inte möjligt för alla par att ha samlag varannan, var tredje dag, ”bara i fall att”. Det kan också vara så att det tar lite tid att bli gravid, då kan det vara jobbigt att köra denna avslappnade metoden. Oftast är det då fördelaktigt att hitta sin exakta ägglossning med ägglossningstester.

 

Så kan ägglossningstester hjälpa dig

Ägglossningstester kan hjälpa dig att hitta din fertila period, men det finns inget som bevisar att de ökar dina chanser att lyckas när det handlar om att bli gravid på naturlig väg . Experter rekommenderar att man har regelbundna samlag under hela menscykeln för att öka chanserna att bli gravid . Vissa par föredrar dock att ta reda på när chansen till befruktning är som störst. Det finns många skäl till att kvinnor väljer att försöka hitta sin mest fertila period:

 

• Om den ena eller båda i paret ofta arbetar borta kan det vara bra att planera in samlag under den fertila perioden.

 

• En hektisk vardag, kanske med småbarn, kan göra att sexlivet inte prioriteras, och att behöva ha sex varannan, var tredje dag kan då kännas som ännu en sak man ”måste göra”.

 

• En oregelbunden menscykel kan göra det svårare att bli gravid, samlag flera gånger i veckan under hela cykeln är idealiskt i den situationen, men om man inte blivit gravid efter några månader kan det upplevas som stressande.

 

• Om du misstänker att du inte har någon ägglossning alls kan du ta reda på det i lugn och ro hemma innan du söker hjälp.

 

Det finns många olika sätt att hitta sin fertila period. Du kan hålla koll på din menstruationscykel, kartlägga din basala kroppstemperatur under några månader, eller studera förändringar i livmoderhalssekretet. Det kan dock vara lite svårt att avgöra när ägglossningen äger rum med hjälp av dessa metoder, särskilt om du har oregelbunden menstruation. Då kan ägglossningstesterna vara till hjälp.

 

Ett ägglossningstest är ett snabbt och enkelt sätt att förutsäga när ägglossningen ska inträffa, så att du kan se till att ha samlag under din fertila period från allra första månaden. Testerna är receptfria köpas på de flesta apotek och ofta billigare i vissa nätbutiker, såsom gravidochbarn.se.

 

Hur fungerar de?

Det finns två sorters ägglossningstester: för urin och för saliv. De fungerar på olika sätt:

 

Ägglossingstest för urin reagerar på ökningen av ett hormon som kallas luteiniserande hormon (LH) och som frisätts en eller ett par dagar före ägglossing. Det är det som sätter igång ägglossningen och det är också ett tecken på att din fertila period har börjat. Det finns alltid en liten mängd LH i blodet och urinen. Men under dagarna före ägglossning ökar mängden med två till fem gånger. De 12 till 36 timmarna från det att LH börjar öka fram det till att ägget lossnar är den mest fertila perioden i menstruationscykeln och den tid då det är lättast att bli gravid.

 

• Ägglossningstest för saliv regerar på den förhöjda östrogennivån före ägglossningen, inte på det hormon som sätter igång den. När östrogennivån stiger ökar också saltinnehållet i saliven, och när saltet torkar kristalliseras det och bildar ett ormbunksliknande mönster. Ett ägglossningstest för saliv är egentligen ett bärbart mikroskop i fickformat som du kan använda för att kolla hur din saliv ser ut när den torkar. Eftersom ormbunksmönstret oftast bara framträder under dagarna före ägglossning kan det hjälpa dig att hitta din fertila period. Denna typ av ägglossningstest anses inte vara lika säker och pålitlig som urintesterna.

 

Hur fungerar testerna?

De urinbaserade testerna fungerar på olika sätt, antingen ska du kissa i en liten mugg (ägglossningssticka) eller hålla en sticka i urinstrålen medan du kissar (ägglossningsstav). Färgade streck framträder på teststickan eller testkortet och visar om LH-nivån är förhöjd eller ej.

Det finns också mer avancerade test på marknaden, såsom Clearblue Digitalt ägglossningstest, där man kissar på testet och det visar sedan i ord om man har ägglossning eller inte. Detta gör det väldigt enkelt att läsa.

 

Instruktionerna kan variera beroende på vilket test du använder, men oftast ska man försöka göra testet mellan kl. 10.00 och 20.00 och den bästa tiden sägs vara mellan 14.00 och 14.30. Det kan vara bra att göra testet ungefär vid samma tidpunkt varje dag, även om det inte är absolut nödvändigt. Gör inte testet direkt när du vaknar morgonen, för då kan du missa den första dagen med LH-ökning. Undvik att dricka mycket under ett par timmar innan du gör testet. Stora mängder dryck späder ut urinen och gör det svårare att upptäcka ökningen.

 

Testet bör avläsas inom tio minuter. Ett positivt resultat försvinner inte, men om resultatet är negativt kan det efter en stund framträda ett andra, svagt färgat streck. Därför bör du kasta teststickan eller testkortet direkt efter att du avläst resultatet. De urinbaserade ägglossningstesterna brukar innehålla testmaterial för 7 dagar.

 

När det gäller ägglossningstester är det bra att i förväg veta ungefär när den fertila perioden kan förmodas börja. För att veta det tar man längden på din vanliga menstruationscykel minus 17 dagar. Om du har en menstruationscykel på 28 dagar kan du alltså börja testa på dag 11 och fortsätta göra det i sex dagar. Använd din ägglossningsberäknare för att ta reda på när din fertila period formodas infalla.

 

Annat som är bra att veta

Paracetamol och andra vanliga läkemedel påverkar inte testresultatet men du bör kontakta din läkare om du tar något hormonläkemedel. Läkemedel som innehåller hCG eller LH kan påverka testresultatet och klomifen kan påverka resultatet för den salivbaserade metoden.

 

Urinbaserade LH-tester har i de flesta fall en exakthet på 99 % och anses som den bästa metoden för hemmabruk för att förutsäga ägglossning. Men ibland kan de visa fel. Metoden går ut på att påvisa LH i urinen, men eftersom LH-nivån ibland kan stiga trots att ingen ägglossning skett, kan testet inte säkert säga om du haft ägglossning även om resultatet är positivt. Dessutom kan en falsk LH-stegring inträffa före den riktiga. Det viktigaste är att du aldrig använder sådana här tester som ett preventivmedel eftersom det är möjligt att bli gravid även efter ägglossningen.

 

De salivbaserade testerna är inte lika exakta som LH-testerna. Vissa kritiker säger att det ibland kan bildas ormbunksmönster i saliven även vid andra tidpunkter under menscykeln, och att det kan vara svårt att avgöra om resultatet visar ormbunksmönster eller ej. Om du ser dåligt kanske du ska välja en annan metod än den salivbaserade.

 

Läs mer om att välja rätt ägglossningstest här.

 

Att få valuta för pengarna

Vanliga urinbaserade ägglossningstest kostar mellan 90 och 240 kronor per menscykel. Här hittar du ägglossningsstickor från endast 4,74 kr st. De flesta märkena är lika tillförlitliga, så välj det som ger dig mest för pengarna. Alla testerna är lätta att använda och det ingår ofta en lista med vanliga frågor och svar om hur man gör. När du gjort testet och upptäckt LH-ökningen kan du sluta testa i den menscykeln, och spara oanvända teststickor till nästa månad (om du inte blir gravid, förstås!).

 

Hitta rätt ägglossningstest


Så här använder du ägglossningstester

Skrivet för Sverige

augusti 2010 [Visa källor]


Under största delen av ditt liv har du förmodligen försökt undvika att bli gravid. Nu när du verkligen försöker bli med barn, kan det ta lite längre tid än du tänkt dig. Det kan faktiskt bli ganska jobbigt.

Vad är ägglossning?

Tro det eller ej, men det är faktiskt bara under en väldigt kort period varje månad som du verkligen kan bli gravid, oftast inte längre än fyra dagar. De dagar när du är som mest fertil är dagarna före ägglossning. Varje månad mognar 15 till 20 ägg i en av dina äggstockar. Det största lossnar och svävar ut i bäckenhålan innan det fångas upp av äggledaren. Enkelt uttryckt är ägglossningen den process som gör att ett eller flera ägg lossnar från äggstocken .

Ägget överlever bara i 12 till 24 timmar om det inte befruktas. Spermier däremot kan överleva i kvinnans kropp i upp till en vecka, så om du har samlag var tredje till var fjärde dag kan de starkaste spermierna med bäst rörelsförmåga (som rör sig snabbt i en rak linje) vänta in ägglossningen och befrukta ägget . Därför behöver du ha samlag någon gång under dagarna före ägglossningen, din fertila period, för att öka chanserna till befruktning.

En metod är att ha samlag några gånger per vecka under hela menstruationscykeln. Då finns det alltid starka och friska spermier som väntar i äggledaren när ägget lossnar. Men det är inte möjligt för alla par att ha samlag varannan, var tredje dag, ”bara i fall att”.

Så kan ägglossningstester hjälpa dig

Ägglossningstester kan hjälpa dig att hitta din fertila period, men det finns inget som bevisar att de ökar dina chanser att lyckas när det handlar om att bli gravid på naturlig väg . Experter rekommenderar att man har regelbundna samlag under hela menscykeln för att öka chanserna att bli gravid . Vissa par föredrar dock att ta reda på när chansen till befruktning är som störst. Det finns många skäl till att kvinnor väljer att försöka hitta sin mest fertila period:

• Om den ena eller båda i paret ofta arbetar borta kan det vara bra att planera in samlag under den fertila perioden.

• En hektisk vardag, kanske med småbarn, kan göra att sexlivet inte prioriteras, och att behöva ha sex varannan, var tredje dag kan då kännas som ännu en sak man ”måste göra”.

• En oregelbunden menscykel kan göra det svårare att bli gravid, samlag flera gånger i veckan under hela cykeln är idealiskt i den situationen, men om man inte blivit gravid efter några månader kan det upplevas som stressande.

• Om du misstänker att du inte har någon ägglossning alls kan du ta reda på det i lugn och ro hemma innan du söker hjälp.

Det finns många olika sätt att hitta sin fertila period. Du kan hålla koll på din menstruationscykel, kartlägga din basala kroppstemperatur under några månader, eller studera förändringar i livmoderhalssekretet. Det kan dock vara lite svårt att avgöra när ägglossningen äger rum med hjälp av dessa metoder, särskilt om du har oregelbunden menstruation. Då kan ägglossningstesterna vara till hjälp.

Ett ägglossningstest är ett snabbt och enkelt sätt att förutsäga när ägglossningen ska inträffa, så att du kan se till att ha samlag under din fertila period från allra första månaden. Testerna är receptfria och kan köpas på de flesta apotek och stormarknader, oftast där man även hittar graviditetstest och liknande. De kan också köpas i vissa nätbutiker.

Hur fungerar de?

Det finns två sorters ägglossningstester: för urin och för saliv. De fungerar på olika sätt:

Ägglossingstest för urin reagerar på ökningen av ett hormon som kallas luteiniserande hormon (LH) och som frisätts en eller ett par dagar före ägglossing. Det är det som sätter igång ägglossningen och det är också ett tecken på att din fertila period har börjat. Det finns alltid en liten mängd LH i blodet och urinen. Men under dagarna före ägglossning ökar mängden med två till fem gånger. De 12 till 36 timmarna från det att LH börjar öka fram det till att ägget lossnar är den mest fertila perioden i menstruationscykeln och den tid då det är lättast att bli gravid.

Ägglossningstest för saliv regerar på den förhöjda östrogennivån före ägglossningen, inte på det hormon som sätter igång den. När östrogennivån stiger ökar också saltinnehållet i saliven, och när saltet torkar kristalliseras det och bildar ett ormbunksliknande mönster. Ett ägglossningstest för saliv är egentligen ett bärbart mikroskop i fickformat som du kan använda för att kolla hur din saliv ser ut när den torkar. Eftersom ormbunksmönstret oftast bara framträder under dagarna före ägglossning kan det hjälpa dig att hitta din fertila period.

Hur fungerar testerna?

De urinbaserade testerna fungerar på olika sätt, antingen ska du kissa i en liten mugg eller hålla en sticka i urinstrålen medan du kissar. Färgade streck framträder på teststickan eller testkortet och visar om LH-nivån är förhöjd eller ej.

Instruktionerna kan variera beroende på vilket test du använder, men oftast ska man försöka göra testet mellan kl. 10.00 och 20.00 och den bästa tiden sägs vara mellan 14.00 och 14.30. Det kan vara bra att göra testet ungefär vid samma tidpunkt varje dag, även om det inte är absolut nödvändigt. Gör inte testet direkt när du vaknar morgonen, för då kan du missa den första dagen med LH-ökning. Undvik att dricka mycket under ett par timmar innan du gör testet. Stora mängder dryck späder ut urinen och gör det svårare att upptäcka ökningen.

Testet bör avläsas inom tio minuter. Ett positivt resultat försvinner inte, men om resultatet är negativt kan det efter en stund framträda ett andra, svagt färgat streck. Därför bör du kasta teststickan eller testkortet direkt efter att du avläst resultatet. De urinbaserade ägglossningstesterna brukar innehålla testmaterial för fem till nio dagar.

Vissa tycker att den salivbaserade testmetoden är enklare eftersom du bara behöver placera lite saliv på objektglaset, antingen med hjälp av ett finger eller genom att slicka på glaset. Det måste göras på morgonen, innan du ätit eller druckit. Se till att du inte sätter för mycket saliv på objektglaset och att det inte finns några luftbubblor i saliven. Vänta tills saliven torkar och följ sedan testinstruktionerna för att kontrollera i mikroskopet om det bildats något ormbunksmönster. Jämför ditt objektsglas med exemplen i instruktionsbroschyren för att se om du är i en fertil period eller ej.

När det gäller båda ägglossningstesterna är det bra att i förväg veta ungefär när den fertila perioden kan förmodas börja. För att veta det tar man längden på din vanliga menstruationscykel minus 17 dagar. Om du har en menstruationscykel på 28 dagar kan du alltså börja testa på dag 11 och fortsätta göra det i sex dagar. Använd din ägglossningsberäknare för att ta reda på när din fertila period formodas infalla.

Annat som är bra att veta

Paracetamol och andra vanliga läkemedel påverkar inte testresultatet men du bör kontakta din läkare om du tar något hormonläkemedel. Läkemedel som innehåller hCG eller LH kan påverka testresultatet och klomifen kan påverka resultatet för den salivbaserade metoden.

Urinbaserade LH-tester har i de flesta fall en exakthet på 99 % och anses som den bästa metoden för hemmabruk för att förutsäga ägglossning. Men ibland kan de visa fel. Metoden går ut på att påvisa LH i urinen, men eftersom LH-nivån ibland kan stiga trots att ingen ägglossning skett, kan testet inte säkert säga om du haft ägglossning även om resultatet är positivt. Dessutom kan en falsk LH-stegring inträffa före den riktiga. Det viktigaste är att du aldrig använder sådana här tester som ett preventivmedel eftersom det är möjligt att bli gravid även efter ägglossningen.

De salivbaserade testerna är inte lika exakta som LH-testerna. Vissa kritiker säger att det ibland kan bildas ormbunksmönster i saliven även vid andra tidpunkter under menscykeln, och att det kan vara svårt att avgöra om resultatet visar ormbunksmönster eller ej. Om du ser dåligt kanske du ska välja en annan metod än den salivbaserade.

Läs mer om de olika metoderna för ta reda på när du har ägglossning.

Att få valuta för pengarna

Vanliga urinbaserade ägglossningstest kostar mellan 90 och 240 kronor per menscykel. De flesta märkena är lika tillförlitliga, så välj det som ger dig mest för pengarna. Alla testerna är lätta att använda och det ingår ofta en lista med vanliga frågor och svar om hur man gör. När du gjort testet och upptäckt LH-ökningen kan du sluta testa i den menscykeln, och spara oanvända teststickor till nästa månad (om du inte blir gravid, förstås!).

De salivbaserade ägglossningstesterna kan vara mer ekonomiska eftersom du bara betalar vad testmikroskopet kostar, ca 250-300 kr, och sedan kan använda det månad efter månad. Om det dröjer länge innan du blir gravid kan du ibland behöva köpa ett nytt efter ett par år, det beror på vilket märke du valt.

Här hittar du olika typer av ägglossningstest. Ägglossningstest säljs i 7-pack och hjälper dig hitta dina mest fertila dagar.
Vi har delat in våra ägglossningstest i sticka, stav och Clearblue digital ägglossningstest. Klicka på nedanstående kategori för att se testerna.

HemHem


Kundvagn  

(tom)

Nya produkter

Inga nya produkter