Gravid Och Barn

Varumärken

Kost påverkar fertilitet visar ny studie

Gröna sallader och wokad broccoli är bra mat för att få din dagliga folsyra, ett B-vitamin som är viktigt om du är gravid eller försöker bli gravid. Förutom att hjälpa att förebygga missbildningar som ryggmärgsbråck, är folsyra också viktigt för kvaliteten på ägg och spermier - och för lite folsyra kan minska risken att bli gravid, säger fertilitet specialist Dr Anne Clark.

Men hon ser par som försöker bli gravid som svär att de äter mycket grönt, men ändå visar tecken på brist. Den skyldige visar sig ofta vara ett enzym som kallas MTHFR som gör det svårt att absorbera folsyra från mat. Det är inte ovanligt heller, säger Clark, medicinsk chef för Fertilitet First i Sydney, Australien. En av åtta av oss har MTHFR, men problemet är lätt fastställts genom ett tillskott av folsyra och vitamin B6 och B12.

Clark anser livsstil, bland annat kost, är underskattad när det gäller att lyckas bli gravid- det är därför Fertilitet First är en av endast ett fåtal fertilitetskliniker i Australien som rutinmässigt kontrollerar att se om kost och livsstil vanor kan underminera ett pars möjligheter att bli gravida. Förutom screening för näringsbrist finns ett test för att kontrollera nivåerna av oxidativ stress i spermier - ett problem som ibland orsakas av livsstilsvanor som rökning, alkohol, kost som är låg på antioxidanter och föroreningar.

"Om en mans nivåer av oxidativ stress är höga, ber vi honom att sluta röka, minska alkohol, förbättra sin diet och ta kosttillskott och vänta två till tre månader innan du försöker bli gravid igen", säger Clark och tillägger att kost med mycket av grönsaker frukt och fullkorn ger antioxidanter för att förhindra skador på spermiernas DNA.

"Vi finner att när par rättar till näringsbrist och gör livsstilsförändringar, 25 till 30 procent blir gravida spontant och har en hälsosam graviditet utan att behöva IVF eller annan fertilitetsbehandling", säger hon.

En tredjedel av män och kvinnor som testats av Fertilitet First har också brist på D-vitamin, som finns i vissa livsmedel, men fås mestadels av solljus. Viss forskning - men inte avgörande - tyder på att detta kan påverka fertiliteten hos båda könen. Men i vilket fall som helst, är tillräckligt D-vitamin avgörande för barnets normala utvecklingen, tillägger Clark.

Hur är det med effekterna av för mycket mättat fett i kosten, som nyligen har kopplats till lägre spermiekoncentration av forskare vid Harvard University?

Det är för tidigt att säga säkert att fett bär skulden, och mer forskning behövs, säger professor Rob McLachlan, chef för Andrology Australien, Australien Centre of Excellence i Male Reproductive Health. För mycket kroppsfett kan påverka fertiliteten hos båda könen, särskilt kvinnor där extra vikt kan störa fertiliteten.

Hos män kan det leda till subtila hormonella förändringar, liksom eventuellt överhettning spermie fabriken - testiklarna.


HemHem


Kundvagn  

(tom)

Nya produkter

Inga nya produkter