Gravid Och Barn

Varumärken

5 miljoner IVF bebisar

Experter uppskattar att nu har cirka 5 miljoner barn fötts som ett resultat av assisterad befruktning teknik - primärt IVF och ICSF.
Den första provrörsbarnet föddes i juli 1978, i England, och hennes namn är Louise Brown. Hon är idag 34 år gammal och 2006 fick hon en son, Cameron, på helt naturlig väg.
De som utvecklade IVF proceduern var 2 läkare, Patrick Steptoe and Robert Edwards. Den 10 november 1977, genomgick Lesley Brown en procedur som senare kom att bli känd som IVF Edwards fick 2010 Nobelpriset i medicin för detta arbete.
Dr David Adamson, ordförande i ICMART (International Committee for Monitoring Assisted Reproductive Technologies) , säger:

     "Det betyder att denna teknik har varit mycket framgångsrik vid behandling av infertila patienter. Miljontals familjer med barn har skapats, därigenom minskat bördan av infertilitet.

     "Tekniken har förbättrats kraftigt under åren. Bebisarna är lika friska som de från andra infertila patienter som blir gravida spontant. Tekniken finns globalt i många olika kulturer.  

Enligt ICMART genomförs cirka 1,5 miljoner ART (assisted reproductive technologies såsom IVF) cykler årligen över hela världen, vilket resulterar i uppkomsten av cirka 350.000 barn. Experter säger att siffrorna successivt ökar. Den mest aktiva regionen i världen är Europa, och de två mest aktiva länderna är Japan och USA.
  
Successfrekvenser från en enda  behandlingscykel av IVF och ICSI tycks ha stabiliserats, runt 32% resulterar i graviditet för varje embryo som överförs (och 28% per aspiration). Denna andel har stabiliserats sedan 2008.

Det totala antalet återförda embryon har sjunkit markant, förklarade Dr Ferraretti.  

När det gäller flera graviditeter, säger Dr Ferraretti:

     "Den övergripande trenden i Europa för att överföra färre embryon fortsätter. Vi fann 2009 jämfört med tidigare år att mer enskilda embryonöverföringar utförs. Som ett resultat av denna trend, har ART trillingar sjunkit under 1% och, för första gången, tvillingar  under 20% (19,6%). "

Vad är IVF och ICSI


IVF
(in vitro fertilisering) - en procedur som sker i labbet där spermier placeras i en särskild skål med obefruktade ägg - förhoppningsvis kommer spermier in äggen och befruktar dem. När befruktning sker, överförs de resulterande embryona till livmodern hos en kvinna eller frysförvarade (fryst) för framtida bruk.

In vitro är latin betyder "i glas". I grund och botten betyder in vitro att den biologiska processen utförs utanför kroppen av organismen (i detta fall en människa). In vivo är det motsatta, när processen inträffar inne i organismen.

IVF är en viktig form av fertilitetsbehandling när andra assisterad befruktning har misslyckats. Processen är som följer:

    -  Kvinnans ovulatoriska processen övervakas
    - En äggcell eller flera ägg    avlägsnas från kvinnans äggstockar och placeras i ett flytande        medium i laboratoriet
     - Manliga spermier läggs till mixen för att befrukta ägget
     - Zygoten (befruktade ägg) överförs till kvinnans livmoder, i syfte att skapa en lyckad graviditet

IVF har utvecklats av Robert G. Edwards, en fysiolog och biolog, och Patrick Christopher Steptoe, en förlossningsläkare och gynekolog - både från England. Edwards fick Nobelpriset i fysiologi och medicin 2010. Louise Brown var den första "provrörsbarnet" och var född 1978 som ett resultat av naturligt kretslopp IVF.

ICSI (Intracytoplasmatisk spermieinjektion) är en form av IVF som går ett steg längre. En spermie injiceras direkt in i ägget. Förfarandet utförs under ett mikroskop.
Försöker du bli gravid? Se gärna våra ägglossningstest och Clearblue fertilitetsmonitor

HemHem


Kundvagn  

(tom)

Nya produkter

Inga nya produkter